Home / Research / General Information / Projects / Running Projects /

Супер-високоякостни бетони – алтернатива за изграждане на високи сгради и транспортни съоръжения в Р. България.

2010 - 2013

Проектът цели създаването, изследването и установяване на предпоставки за приложение на нов вид строителен материал - супер-високоякостен бетон (СВБ), чийто якости (до около 375 МРа) и дълготрайност го правят алтернатива на други конструкционни материали (например стомана) при строителството на сложни транспортни и хидротехнически съоръжения, на високи сгради, резервоари и др.п. Същевременно, това е материал, който отговаря на политиката за устойчиво развитие посредством намаляване на необходимостта от поддръжка и рехабилитация на съоръженията, което означава по-малък дял на използваните ресурси и енергия, т.е по-малък натиск върху околната среда, както и по-дълъг експлоатационен цикъл.

В световен мащаб изследванията върху СВБ са изключително интензивни през последните 15 години, но в България такива изследвания на практика липсват. Приложението на световния опит не може да бъде директно, тъй като за производството на бетона се използват местни суровини и материали, които създават съответна специфика и уникалност.
Целта на проекта е създаването на СБВ в български условия, посредством оптимизиране на състава, изследвания на микро- и макроструктурно равнище, характеризиране на якостно-деформационното поведение и някои аспекти на дълготрайността, с оглед целесъобразно приложение в строителството. Същевременно, новостта на СВБ предполага разработването на нови изследователски методики и на промени в техническата нормативна уредба. Научните изследвания върху СВБ ще допринесат за развитие на материалознанието, за обогатяване на курса по специални строителни материали, за обучение и професионално израстване на студенти и докторанти. Включването на български и чуждестранни специалисти, в изследователския колектив, създава добри предпоставки за трансфер на знания и технологии.