Начало / Прием / Редовно / Задочно обучение (след завършено средно образование) / Прием след завършено средно образование / Магистърски програми / Транспортно строителство

Транспортно строителство

Форма на обучение: редовнa и задочна
Срок на обучение: редовнa - 5 год. (9 учебни семестъра и 1 дипломен семестър)
                                  задочна - 6 год. (11 учебни семестъра и 1 дипломен семестър)
Кандидатстудентски изпит: математика или без изпит (с оценка от ДЗИ)

 

Инженерът по транспортно строителство – специализация “Пътно строителство” обслужва проектирането, строителството и поддържането на пътища, градски транспортни комуникации, пътни съоръжения (мостове, тунели, летища и др.), планирането, организацията и управлението на движението, безопасността на движението по пътищата и улиците и др. Завършилите специализация “Пътно строителство” могат да работят като проектанти в областта на автомагистралите, пътищата, улиците, градските комуникации,транспортните съоръжения и др. Те могат да работят в строителни организации и фирми по пътно строителство, инженерингови организации, инвеститорски, надзорни и контролни звена, звена за поддържане на транспортните съоръжения, а така също и в строителни и научни организации и в общински служби по проблеми на пътното строителство, движението и благоустройството.

Инженерът по транспортно строителство – специализация “Железопътно строителство” получава квалификация в областта на проектирането, строителството и експлоатацията на железопътни линии и комплексни транспортни обекти: гари и гарови съоръжения; железопътни съоръжения, като мостове, тунели и др.; специални железници, като въжени линии, трамвайни и други релсови пътища, метрополитени, пристанища и др. Завършилите специализация “Железопътно строителство” могат да работят в проектантски, строителни, инженерингови, научно-изследователски и други звена, организации, ведомства и фирми от областта на железопътния и на градския релсов транспорт – трамвайни линии, метрополитени, въжени линии, пристанища, гари, гаровите и др. транспортни съоръжения и комплекси, както и по поддържането и експлоатацията на обектите от посочената сфера.

От учебната 2002/2003 г. Факултетът по транспортно строителство подготвя инженери и по специализация “Строителство на транспортни съоръжения”, в която се акцентира и се дава по-разширена подготовка, свързана с проектиране, изграждане и поддръжка на различни видове транспортни съоръжения като мостове, тунели, пристанища, метрополитени и др.

Успешно завършилите студенти от Факултета по транспортно строителство получават дипломи за висше образование на образователно-квалификационна степен “магистър” с професионална квалификация „строителен инженер по транспортно строителство”.


Повече информация за специалността „Транспортно строителство”

 

Правилник за приемане на студенти през учебната 2017/2018 година
Справочник за кандидат-студенти 2017