Начало / Прием / Редовно / Задочно обучение (след завършено средно образование) / Прием след завършено средно образование / Магистърски програми / Водоснабдяване и канализация

Водоснабдяване и канализация

Форма на обучение: редовнa и задочна
Срок на обучение: редовнa - 5 год. (9 учебни семестъра и 1 дипломен семестър)
                                  задочна - 6 год. (11 учебни семестъра и 1 дипломен семестър)
Кандидатстудентски изпит: математика или без изпит (с оценка от ДЗИ)

 

Обучението включва базовата инженерна подготовка по всички основни строително-конструктивни дисциплини. Върху тях се надгражда специализираната подготовка в областта на водното строителство и водните технологии.

Пазарът на труда за инженери по „Водоснабдяване и канализация” (ВиК) все повече се разширява в резултат на едновременното действие на редица фактори: европейски изисквания за опазване на околната среда и в частност на водите; европейски фондове за изграждане на ВиК инфраструктура; състояние на националните ВиК системи – остарели селищни мрежи, нуждаещи се от реконструкция и/или липса на канализационни системи и пречиствателни станции; разширяващо се партньорство на България с други страни с по-изостанала ВиК инфраструктура. Управлението на инвестиционния процес, проектирането, строителството, експлоатацията и управлението на ВиК инфраструктурни обекти изисква строителни инженери по “Водоснабдяване и канализация”, които единствено Хидротехническия факултет към УАСГ е акредитиран да подготвя.

Специалност „Водоснабдяване и канализация“ има две специализации – “Водоснабдителни и канализационни мрежи и съоръжения” и “Пречистване на водите“.

Завършилите курса на обучение получават степента „магистър“ с професионална квалификация „строителен инженер по Водоснабдяване и Канализация“.

Завършилите студенти могат да работят като: технически ръководители; проектанти; специалисти в експлоатационни предприятия; проучватели в научно-изследователски институти; специалисти в министерства и в техните поделения; експерти в общински администрации; консултанти; експерти в технически отдели на банки; преподаватели в университети или професионални гимназии.

Повече информация за специалността „Водоснабдяване и канализация ”

 

Правилник за приемане на студенти през учебната 2017/2018 година
Справочник за кандидат-студенти 2017