Начало / Прием / Редовно / Задочно обучение (след завършено средно образование) / Прием след завършено средно образование / Магистърски програми / Хидротехническо строителство

Хидротехническо строителство

Форма на обучение: редовнa и задочна
Срок на обучение: редовнa - 5 год. (9 учебни семестъра и 1 дипломен семестър)
                                  задочна - 6 год. (11 учебни семестъра и 1 дипломен семестър)
Кандидатстудентски изпит: математика или без изпит (с оценка от ДЗИ)

Обучението включва базовата инженерна подготовка по всички основни строително-конструктивни дисциплини. Върху тях се надгражда специализираната подготовка в областта на водното строителство и водните технологии.

„Хидротехническо строителство“ е широкопрофилна специалност в областта на водните проблеми. Студентите се обучават в проектиране, строителство и експлоатация на хидротехнически съоръжения, като язовирни стени, водноелектрически централи, хидротехнически тунели, водни пътища и пристанища, хвостохранилища и др. при съблюдаване и охрана на околната среда. Съществуването и бъдещото развитие на специалността се основава на големия брой изградени хидротехнически съоръжения, изискващи непрекъснато наблюдение и компетентно поддържане в нормална експлоатация и по-нататъшното развитие на хидроенергетиката в националната енергийна система.

Специалност „Хидротехническо строителство“ е със специализации по “ВЕЦ и деривационни съоръжения” и “Хидротехнически съоръжения”.
 
Завършилите студенти получават степента „магистър“ с професионална квалификация „строителен инженер по хидротехническо строителство“ .

Завършилите студенти и могат да работят като: проектанти; специалисти в експлоатационни предприятия; изследователи в научни институти; преподаватели в университети или професионални гимназии; експерти в министерства или в местни администрации; консултанти в бюра и фирми; технически ръководители;

Повече информация за специалността „Хидротехническо строителство”

 

Правилник за приемане на студенти през учебната 2017/2018 година
Справочник за кандидат-студенти 2017