Начало / Прием / Редовно / Задочно обучение (след завършено средно образование) / Прием след завършено средно образование / Магистърски програми / Хидромелиоративно строителство

Хидромелиоративно строителство

Форма на обучение: редовнa и задочна
Срок на обучение: редовнa - 5 год. (9 учебни семестъра и 1 дипломен семестър)
                                  задочна - 6 год. (11 учебни семестъра и 1 дипломен семестър)
Кандидатстудентски изпит: математика или без изпит (с оценка от ДЗИ)


Обучението включва базовата инженерна подготовка по всички основни строително-конструктивни дисциплини. Върху тях се надгражда специализираната подготовка в областта на водното строителство и водните технологии.

В специалност „Хидромелиоративно строителство“ (ХМС) студентите се обучават да проектират, изграждат и експлоатират: системи за напояване на селскостопански площи, оранжерии, дворни места, паркове и голф-игрища; дренажни мрежи на сгради и обработваеми земи; корекции на реки във и извън населени места; помпени станции и други съоръжения от хидромелоративната инфраструктура. Особено предимство са получените познания за проектирането на рибовъдни стопанства и извършването на водостопански и икономически изследвания.

Специалност “Хидромелиоративно строителство” е със специализации по “Напоителни системи” и “Отводнителни системи”.

Завършилите студенти получават степента „магистър“ с професионална квалификация „строителен инженер по хидромелиоративно строителство“.

Дипломираните студенти от специалност ХМС през последните години се реализират в сферата на строителството като: експерти в министерства, експерти в държавни агенции и дирекции; експерти в банки и кредитни институции; проектанти в частни фирми; консултанти в частни фирми, строителен надзор в надзорни фирми; технически ръководители в строителни фирми; оценителни на недвижими имоти; участници в екипи, изготвящи доклади за ОВОС; научни работници в институти;преподаватели в професионални гимназии и университети.

Повече информация за специалността „Хидромелиоративно строителство”

 

Правилник за приемане на студенти през учебната 2017/2018 година
Справочник за кандидат-студенти 2017