Начало / Прием / Редовно / Задочно обучение (след завършено средно образование) / Прием след завършено средно образование / Магистърски програми / Геодезия

Геодезия

Форма на обучение: редовнa и задочна
Срок на обучение: редовнa - 5 год. (9 учебни семестъра и 1 дипломен семестър)
                                  задочна - 6 год. (11 учебни семестъра и 1 дипломен семестър)
Кандидатстудентски изпит: математика или без изпит (с оценка от ДЗИ)

Специалността Геодезия е наследник на едната (Земемерно инженерство) от първите две специалности, открити през 1942 година в най-старото висше техническо училище в България. Геодезическият факултет единствен в страната подготвя инженери-геодезисти с образователно-квалификационна степен “магистър”. Факултетът разполага със съвременна материално-техническа база от геодезически инструменти, уреди и апарати, компютърни и специализирани лаборатории. Специфична особеност на обучението в Геодезическия факултет е провеждането на летни учебни практики с продължителност от 2 до 4 работни седмици в края на всяка учебна година.

Голяма част от упражненията по учебните дисциплини: “Геодезия”, “Висша геодезия” и “Фотограметрия” се провеждат в условия, максимално близки до реалните, с цел по-ефективно усвояване на геодезическите и фотограметрични технологии. Студенти от Факултета участват в станалите вече традиционни ежегодни международни геодезически студентски срещи.

Випускниците на факултета се дипломират с държавни дипломи за висше образование на образователно-квалификационна степен “магистър”, като получават квалификацията “инженер-геодезист”.

Знанията и уменията, които придобиват по време на обучението си, им дават възможност да се реализират професионално в структури на държавната, регионална и общинска администрации, както и в различни фирми – геодезически, строителни, транспортни и др., в проектантски бюра, в научно-изследователски звена и институти, в оперативните звена на общините, в средни и висши училища и т.н. Специалността Геодезия е широкопрофилна, което позволява на инженерите-геодезисти да извършват богат набор от дейности – изработване на едро- и дребномащабни топографски планове и карти, кадастрални и специализирани карти, в областта на устройственото планиране и инвестиционното проектиране – общи и подробни устройствени планове, трасировъчни планове, проекти за вертикално планиране, изследване на сеизмични и свлачищни процеси, проекти за рекултивация, противоерозионни проекти в земеделски земи, оценки на земи и имоти.

Повече информация за специалността „Геодезия”

 

Правилник за приемане на студенти през учебната 2017/2018 година
Справочник за кандидат-студенти 2017