Начало / Прием / Редовно / Задочно обучение (след завършено средно образование) / Ландшафтна архитектура и ландшафтно планиране

Ландшафтна архитектура и ландшафтно планиране

Форма на обучение: редовнa
Срок на обучение: 5 год (9 учебни семестъра и 1 дипломен семестър)
Кандидатстудентски изпити: математика или с оценки от ДЗИ по математика и български език и литература , рисуване – I част (перспектива)

Специалността има за задача да подготви ландшафтни архитекти, които да притежават специална подготовка за защитата, опазването, съхраняването и устойчивото развитие на околната среда – нашата жизнена среда на обитаване, труд и отдих, и нейната организация и естетизация в областта на устройственото планиране и инвестиционното проектиране. Подготовката на бъдещите специалисти касае придобиване на знания и практически умения, касаещи формирането на пространствената среда на ландшафта, композиционните приоми, фундаментално-приложното обучение, даващо базовата и специализиращата им подготовка за тяхното професионално обучение.

Ландшафтното планиране и интердисциплинарна дейност е свързана с широк кръг основни научни области – биология, геология, климатология, социология, психология и др. То обхваща и синтезира научните познания и опита на различни специалисти, имащи отношение към екологично ориентираното използване на природните ресурси и развитие на икономиката.

След завършването си ландшафтните архитекти ще имат практическата възможност да анализират, проучват, изследват, проектират и участват в изграждането на териториалните комплекси със специфичен облик и образ – ландшафт, парковата среда в урбанизирани и неурбанизирани територии, прилагайки композиционните принципи за обемно-пространствената изграденост на средата. Ландшафтният архитект се реализира във всички етапи в инвестиционното проучване и проектиране от териториален и пространствен характер, туризъм, строителство на озеленени площи и др. в областта на паркоустройството и ландшафтното устройство.

Квалификацията „магистър – ландшафтен архитект“ дава пълна правоспособност за проектиране и надзор, както и практикуването като експерт в професионалните организации и ведомства. Допълнително той е и експерт в областта на екологията и съпътстващия контрол на различни пространствени дейности.

 

Правилник за приемане на студенти през учебната 2017/2018 година
Справочник за кандидат-студенти 2017