Начало / Прием / Редовно / Задочно обучение (след завършено средно образование) / Организация и управление на движението

Организация и управление на движението

Форма на обучение: редовнa
Срок на обучение: 4 год. (7 учебни семестъра и 1 дипломен семестър)
Кандидатстудентски изпит: математика или без изпит (с оценка от ДЗИ)

 

Бакалавърската специалност по „Организация и управление на движението” е разработена съвместно с Академията на МВР и има за цел да подготви специалисти, необходими както за нуждите на транспортното строителство, така и за организацията, контрола и безопасността на съвременното натоварено движение. Това е една универсална специалност, която съчетава уменията на строителния инженер, мениджъра и компютърния специалист.

Организацията и управлението на движението е една от най-бързо развиващите се и перспективни области в Европейския съюз, САЩ и всички страни с натоварено движение. В нашето съвремие, особено в големите градове, това е сложен, високо технологичен процес, който изисква добре обучени специалисти, притежаващи знания и умения в различни области.

Завършилите обучението студенти получават дипломи за висше образование с образователно-квалификационна степен „бакалавър“ и професионална квалификация „инженер по транспортно строителство“ и могат да се реализират професионално в български и чуждестранни строителни и проектантски фирми, строителния надзор, инвестиционните и консултантски компании, в публичната и общинската администрация, в структурите на МВР, КАТ и ДАИ. Инженерите по "Организация и управление на движението" също така могат да продължат своята работа в научноизследователската дейност, да бъдат консултанти и одитори по безопасност на движението, както и да приложат знанията и уменията си в развитието на собствен бизнес в областта на проектирането, строителството и консултантските услуги.

Обучението включва основните строителни и инженерни дисциплини, както и специализираните дисциплини, свързани с транспортното строителство. Студентите се обучават по предприемачество, съвременни компютърни системи за управление на градския пътен и релсов транспорт, работа с иновативни технологии и софтуерни продукти, одит и контрол върху безопасността на движението. Практическото обучение е свързано с посещения и запознаване в реални условия (практики) с обекти от съвременното пътно строителство, запознаване и работа със системи за управление на движението в градска и междуселищна среда.

Дипломиралите се студенти ще притежават високо ниво на знания и умения в няколко аспекта на специалността. Те ще имат уменията на строителен инженер, който може да проектира, ръководи и организира транспортното и всеки друг вид строителство. Също така ще придобиват правата и на специалисти, проектиращи, ръководещи и контролиращи организацията и безопасността на движението.

Завършилите специалност "Организация и управление на движението" могат да продължат обучението си в магистърска програма на Академията на МВР, магистърските програми по строително инженерство на УАСГ, както и магистърските програми на всички висши строителни училища.


 

 

Правилник за приемане на студенти през учебната 2017/2018 година
Справочник за кандидат-студенти 2017