Начало / Всички новини /

ПРОТЕСТНИЯТ МИТИНГ СЕ ОТЛАГА

19.05.2024, ВОН-КНСБ при УАСГ

 

Бързото и успешно провеждане на преговорите доведе до отмяна на обявения за понеделник, 20 май, протест. ВОН-КНСБ обаче остава в протестна готовност до 30 юни, когато трябва да бъде постигнато пълното изпълнение на всички постигнати вчера договорености.

Отпускането на средствата бе постигнато след поредица от срещи през последните дни на КНСБ, Браншови синдикат “Висше образование и наука” към КНСБ и КТ “Подкрепа” със служебния министър на финансите Людмила Петкова, на образованието Галин Цоков, служебния премиер Димитър Главчев и представители на големите политически партии.

Повече информация може да намерите ТУК.

 

НА ВНИМАНИЕТО НА
ЧЛЕНОВЕТЕ НА НБС ВОН – КНСБ
И ВСИЧКИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, СЛУЖИТЕЛИ И СТУДЕНТИ В УАСГ,
ЗАЯВИЛИ УЧАСТИЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ПРОТЕСТЕН МИТИНГ

 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,
Не са много случаите, в които академичната общност има желанието и възможността да изрази публично своето обединение в името на една обща кауза, защитавайки правата си. В месеца на светите братя Кирил и Методий всички ние заявихме своето настояване за спазване на законите в държавата, за съхраняване авторитета на интелигенцията на България и за достойно заплащане на труда ни. Благодаря на всички ви, които застанахте зад каузата и заявихте своето желание за участие в националните протестни действия, обявени за 20.05.2024г. пред сградата на Министерство на финансите. Благодаря за подкрепата и на Ректора доц. д-р арх. Гичка Кутова. Всички наши общи и целенасочени усилия и на национално, и на университетско ниво вече дадоха своите положителни резултати за повишаване на доходите на всички работещи в държавните висши училища. Ето накратко ситуацията.
Постигнатото до момента:
В петък, 17.05.2024 г., бяха приети две постановления на Министерски съвет (ПМС) и бяха подписани шест споразумения за повишаване на доходите в системата на висшето образование и науката до 30 юни 2024 г.
Първото ПМС е за наличните в бюджета 39 млн., договорени от ВОН – КНСБ още през декември 2023 г.
Второто ПМС е за нови 40,7 млн., договорени от ВОН – КНСБ вчера, 17.05.2024 г.
Сумите по двете ПМС ще бъдат разпределени между всички държавни висши училища в страната.

С допълнителните средства по двете ПМС ще бъдат повишени:
- заплатите на академичния състав, при начална заплата на асистент от 2100 лв., считано от 01.01.2024 г.;
- заплатите на служителите, заемащи позиции, изискващи средно и висше образование, с начална дата 01.01.2024 г.
- стипендиите на докторантите, считано от 01.04.2024 г.

Конкретните размери на увеличенията на заплатите на преподавателския и непреподавателския състав предстоят да бъдат уточнени с ректора едва след като допълнителните средства постъпят в бюджета на УАСГ, но не по-рано от юни тази година.

Предстоящи действия:
Активните преговори на национално представителните синдикати с държавните институции продължават за допълнителни 184 млн. лв. за повишение на заплатите, считано от 01.04.2024 г. на:
- академичните длъжности с начална заплата на асистент в размер на 2516 лв. (чл. 92 от ЗВО);
- неакадемичните длъжности, изискващи висше образование в размер на 2013 лв. (чл. 53 от ЗВО);
- неакадемичните длъжности, изискващи средно образование в размер на 1610 лв. (чл. 53 от ЗВО).

Във връзка с така създалата се ситуация ви уведомявам, че обявеният за 20.05.2024г. НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ НА РАБОТЕЩИТЕ В СФЕРАТА НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКАТА СЕ ОТЛАГА (а не се отменя). Всички обаче оставаме в ПРОТЕСТНА ГОТОВНОСТ, докато не получим втория транш за последващо увеличение на работните заплати.

Благодаря на всички вас за активността и за готовността да се включите в реални протестни действия! Доказахме на управляващите, че интелигенцията на България притежава достойнство и се бори за правата си!


С уважение към вашата смела позиция,

Гергана Антова,
Председател на ВОН-КНСБ в УАСГ