Начало / Всички новини /

Изложба "Учебна рисунка" на студентите втори и четвърти курс, специалност „Архитектура“

31.05.2024

На 29 май 2024 г. в изложбената зала на Архитектурния факултет на УАСГ, корпус А, ет. 2 беше открита изложба на катедра „Рисуване и моделиране“ на дисциплината „рисуване“ във втори и четвърти курс на студентите в специалността „архитектура“.

Фото галерия


На откриването почетни гости бяха ректорът на университета, доц. д-р арх. Гичка Кутова, проф. д-р арх. Орлин Давчев – декан на Архитектурния Факултет, ръководители на катедри, както настоящи и бивши преподаватели и студенти.
Екипът, който работи със студентите от втори и четвърти курс и организира настоящата изложба е в състав доц. Генчо Накев, ръководител на втори курс, гл. ас. д-р Йордан Леков, ръководител на четвърти курс, проф. Христо Харалампиев, доц. Денко Колев, доц. д-р Ивайло Петров, доц. д-р Яким Дейков и хон. преподавател Кирил Харалампиев.
Настоящата изложба обхваща периода на учебната 2023 – 2024 година и предходните две.

Тема на изложбата е учебната рисунка и творческия подход в изобразяването на човешката фигура – учебен материал, основно застъпен в програмата на студентите от втори и четвърти курс.

Рисуването, като широкоспектърна фундаментална дисциплина за формирането и развитието на бъдещите архитекти, винаги е било приоритет на нашия университет. След приемните изпити по рисуване, програмата на студентите по архитектура надгражда творческите умения и естетическото израстване на техните възприятия, вкусове, художествена култура и стремежи.

Представените рисунки показват много високо ниво на владеене на преподавания материал, правилен и творчески прочит на натурата. В своите думи за изложбата проф. Христо Харалампиев отбеляза, че представената експозиция е на равностойно ниво с учебните рисунки на студентите от Националната художествена академия. Това е доказателство, че нашите студенти притежават креативния потенциал, необходим за развитието им като професионалисти в създаването на съвременен естетически облик на средата, в която живеем, работим и творим.

В своето приветствие доц. д-р арх. Гичка Кутова, ректор на УАСГ, отправи пожелание подобни изложби да присъстват по-често в учебно-творческия живот на университета.
Благодарим на всички студенти, чиито работи бяха включени в настоящата експозиция.

Благодарим на всички студенти, които присъстваха на откриването и на онези, които предстои да посетят изложбата.

Благодарим на всички студенти по архитектура за усърдието в часовете по рисуване.

Пожелаваме още по-мащабно включване в бъдещите изложби на катедра „Рисуване и моделиране“.