Начало / Прием / Доктор / Откриване на процедура за предварително обсъждане

Откриване на процедура за предварително обсъждане

 Откриване на процедура за предварително обсъждане:

До процедура за предварително обсъждане на дисертационния труд се допускат докторанти, които са отчислени с право на защита.

Докторантът придобива право на защита на дисертационния си труд след изпълнение на дейностите по обучението, успешно полагане на изпитите, определени в индивидуалния учебен план и подготвен в значителна степен дисертационен труд.

Право на защита се придобива с решение на факултетния съвет, по предложение на катедрения съвет. Докторантите, придобили право на защита, се отчисляват със заповед на ректора на УАСГ.

Правото на защита може да бъде упражнено не по-късно от 5 години след решението на факултетния съвет за отчисляване.

Процедурата по отчисляването на докторантите се провежда съгласно изискванията на Част V. Завършване на обучението на Стандарта за обучение на докторанти в УАСГ.

 

За да се яви на защита на дисертационен труд за присъждане на образователна и научна степен „доктор“, докторантът трябва да е изпълнил следните изисквания:

·      да е отчислен с право на защита и да отговаря на минималните национални изисквания;

·      да е подготвил дисертационен труд, който отразява резултатите от неговите изследвания.

Дисертационният труд трябва да съдържа научни или научно-приложни резултати, които представляват оригинален принос в науката. Дисертационният труд трябва да показва, че кандидатът притежава задълбочени теоретични знания по съответната научна специалност/докторска програма и способности за самостоятелни научни изследвания.

Дисертационният труд трябва да бъде представен във вид и обем, съответстващи на специфичните изисквания на катедрата. Дисертационният труд трябва да съдържа: заглавна страница; съдържание; увод; изложение; заключение – резюме на получените резултати с декларация за оригиналност; списък на претенциите за приноси в работата и библиография или списък на цитирана литература. 

 Откриване на процедура за предварително обсъждане (вътрешна защита):

Откриване на процедура за предварително обсъждане (вътрешна защита) се извършва съгласно разпоредбите на нормативните документи. В ПУДПЗСДС подробно са регламентирани необходимите изисквания в тази връзка.

Извадка от ПУДПЗСДС:

Чл. 60 а (1) Докторантът представя дисертацията си на научния ръководител, който преценява готовността за защита, като е длъжен да се произнесе в едномесечен срок от представянето на дисертационния труд. При положителна оценка на готовността на докторанта за защита на дисертационния труд, научният ръководител писмено предлага на съвета на катедрата откриване на процедура за предварително обсъждане (вътрешна защита).

(2) При отрицателна оценка на научния ръководител, както и при непроизнасяне в срока по ал. 1 докторантът може да отнесе въпроса за разглеждане пред съвета на катедрата, който се произнася окончателно за готовността за защита.

(3) При получена положителна оценка за готовността на докторанта за защита, дисертационния труд се предоставя на членовете на катедрата за разглеждане за срок от един месец. Ако дисертацията е достъпна за членовете на катедрата в електронен вид, срокът може да се намали наполовина.

(4) Процедурата за предварително обсъждане се провежда пред съвета на катедрата (по списъчен състав), като в него с право на глас участват и хабилитираните лица от катедрата в удължение.

(5) При отрицателно решение на съвета на катедрата по чл. 60б ал. 2, не се дава ход на публична защита, а дисертационният труд се връща за доработване. Следващото разглеждане на труда с оглед готовност за защита, се извършва отново по реда на ППЗРАСРБ и настоящия правилник.

Чл. 60 б (1) Процедурата за предварително обсъждане на дисертационния труд се провежда не по-късно от 40 дни след получаване на положителна оценка по чл. 60а, ал. 1, в присъствието на най-малко трима хабилитирани преподаватели. Съставът на катедрата по ал. 4 може да бъде разширен с външни на катедрата хабилитирани лица, близки до научното направление на катедрата и темата на дисертационния труд. Външните хабилитирани лица участват в обсъждането на дисертацията, но нямат право на глас при вземане на решения. В случай на разширен състав на катедрения съвет ръководителят на катедрата подготвя заповед, която се представя от декана на факултета и се подписва от ректора на УАСГ.

(2) Съветът на катедрата обсъжда дисертационния труд и взема решение за готовността за защита пред научно жури.

(3) При положително решение за готовността за защита, съветът на катедрата обсъжда и прави предложение за състава на научното жури и за председателя на първото му заседание. Научният ръководител и докторантът задължително участват в обсъждането на състава на научното жури и могат да дават свои предложения за членове.

(4) Ръководителят на катедрата представя доклад до декана на факултета за взетите решения по ал. 2 и 3 не по-късно от 3 дни след съвета на катедрата.

(5) В срок не по-късно от един месец след предложението на катедрения съвет, факултетният съвет взема решение за откриване на процедура за защита на дисертационния труд, определя научното жури и прави предложение до ректора на УАСГ за утвърждаване на състава му и председателя на първото му заседание, както и за дата на защитата.

(6) В 7-дневен срок от предложението на факултетния съвет по ал. 5, ректорът на УАСГ, утвърждава със заповед състава на научното жури и датата на защитата.