Начало / Прием / Доктор / Публична защита на дисертационния труд

Публична защита на дисертационния труд

 Публична защита на дисертационния труд:

Публичната защита на дисертационния труд се извършва по следния ред, описан в ПУДПЗСДС:

Извадка от ПУДПЗСДС:

Чл. 60 в. Преди датата на първото заседание на научното жури, докторантът представа на избрания за председател на това заседание следните материали:

а) дисертационен труд (книжно тяло) в два екземпляра;

б) автореферат на дисертационния труд (книжно тяло) в пет екземпляра;

в) декларация за оригиналност на дисертационния труд по образец;

г) автобиография;

д) декларация за съответствие с минималните национални изисквания за придобиване на научна и образователна степен „доктор“.

е) списък на публикациите по дисертационния труд;

ж) списък на известните на кандидата цитирания на публикациите му;

з) копия от заповедите за зачисляване и за отчисляване с право на защита;

и) други документи и материали, по преценка на докторанта;

й) изброените по-горе материали записани на цифров носител – 5 броя.

Чл. 60 г (1) Научното жури е в състав пет хабилитирани лица в съответната научна област или научни области по темата на дисертацията и двама резервни членове. Най-малко един от членовете на журито е професор. Най-малко трима от членовете на журито и поне един от резервните членове са външни (в последните 5 години не са работили по трудов договор в УАСГ). Научният ръководител не може да бъде член на журито. Членовете на научното жури трябва да отговарят на минималните национални изисквания за заемане на съответната академична длъжност, което се удостоверява чрез декларация, придружена от списък на точките по отделните показатели, съгласно Приложение към чл. 1а, ал. 1 на Правилника за приложение на ЗРАСРБ.

(2) На първото си заседание, научното жури избира за свой председател един от вътрешните си членове – лице, заемащо академична длъжност от състава на УАСГ и определя членовете на журито, които ще изготвят рецензии. Една от рецензиите задължително се изготвя от външен член на журито. Решенията на журито може да се вземат и неприсъствено, като в тези случаи обсъждането и гласуването се извършват чрез технически средства, които позволяват идентифицирането на всеки член на журито.

(3) Членовете на журито изготвят (на български език) две рецензии и три становища. Рецензиите и становищата задължително съдържат оценка за съответствие на докторанта с минималните национални изисквания, съгласно Приложение към чл. 1а, ал. 1 на Правилника за приложение на ЗРАСРБ, за резултатите, научния принос и оригиналност на представения дисертационен труд и завършват с положителна или отрицателна оценка. Изготвените и подписани рецензии и становища се предават в 3 екземпляра в деловодството на УАСГ до 3 месеца от избора на научното жури от факултетния съвет, като им се поставя входящ номер.

(4) Ако в срока по ал. 3, член на научното жури не представи рецензия или становище, председателят на журито, при спазване изискванията на ал. 1 и 2, възлага на един от резервните членове изработването на липсващата рецензия или становище, като определя срок за предаване не по-дълъг от три месеца. В такъв случай, ректорът на УАСГ, по доклад на председателя на журито, издава нова заповед за състава на научното жури и за датата, часа и мястото на защита.

(5) Председателят на научното жури (или оторизирано от него длъжностно лице от катедрата или факултета) публикува на интернет страницата на УАСГ рецензиите, становищата и автореферата на дисертацията до един месец преди определената дата на защита, заедно със заповедта на ректора за назначеното жури и определената дата, място и час на публичната защита.

Чл. 60 д (1) Научното жури провежда открито заседание за защитата на дисертационния труд в едномесечен срок след публикуването на автореферата, рецензиите и становищата. Не могат да се провеждат заседания на журито в намален състав. Отказът на член на журито от участие в заседанието се установява с подписите на присъстващите членове на журито в специален протокол. На мястото на отсъстващия член на журито, по преценка на председателя на журито, заседава резервен член.

(2) Журито може да заседава и ако някои от членовете му не присъстват в залата, а са свързани чрез технически средства. В такъв случай, трябва да се осигури непрекъсната аудио и видео връзка с неприсъстващите членове. Те трябва да могат да виждат всички изказващи се и да чуват техните изказвания. Изказванията и гласуванията на неприсъстващите членове трябва да могат да се видят и чуят от всички залата, където се провежда заседанието.

(3) На откритото заседание по ал. 1:

а) председателят на научното жури представя докторанта;

б) докторантът прави кратко изложение на основните резултати от дисертационния труд;

в) председателят на научното жури представя рецензиите и становищата на научното жури;

г) членовете на журито и всеки от присъстващите на публичната защита могат да задават въпроси и да правят изказвания;

д) всеки член на научното жури публично обявява своята оценка – положителна или отрицателна;

е) председателят на научното жури обявява резултата от защитата.

(4) За успешно защитен се счита дисертационният труд, получил на защитата три или повече положителни оценки.

(5) Неуспешно защитената дисертация се връща за преработване. Ако кандидатът желае, не по-късно от една година след датата на връщането, се открива нова процедура за защита по реда на чл. 60а. За начало на новата процедура се счита заседанието на съвета на катедрата за предварително разглеждане (вътрешна защита), което трябва да бъде проведено до една година от датата на неуспешната публична защита. Втората процедура за защита е окончателна.

(6) Публичната защита на дисертационен труд за получаване на ОНС „доктор“ се провежда на български език.

(7) При обучение на докторант на чужд език с изготвена дисертация на чуждия език, същата може да бъда защитена на съответния чужд език по искане на докторанта, при условие, че:

1. е представен официален превод на труда в неговите съществени части на български език, както и автореферат на български език;

2. има съгласие от всички членове на научното жури (отразено в протокола от първото заседание); има представени декларации от членовете на научното жури, че владеят съответния чужд език и са съгласни публичната защита да бъде проведена на този език;

3. на изготвените от научното жури рецензии и становища (на български език) е направен превод на съответния чужд език.

Докторантът подава писмено заявление до научното жури преди първото заседание, за желанието си защитата да бъде проведена на чуждия език. При съгласие, секретарят на журито уведомява докторанта за решението в тридневен срок от датата на първото заседание. Разходите за съответните преводи се поемат от докторанта.