Начало / Наука и проектиране / Новини /

Мисията на Националния център по сеизмично инженерство

24.01.2020

Във връзка с актуалната напоследък тема за устойчивостта на сградите у нас и в другите страни на Балканския полуостров при земетръс, екипът нa „Стройинфо“ се срещна с трима специалисти в областта. Доц. д-р инж. Цветан Георгиев, проф. д-р инж. Петър Павлов и проф. д-р инж. Димитър Кисляков са част от експертната група, посетила Албания след земетресенията в края на ноември миналата година.

Целта на визитата е да се направи актуална оценка на щетите и на настоящето състояние на сградния фонд на страната. Павлов, Георгиев и Кисляков са част от НЦСИ – Национален център по сеизмично инженерство, и имат зад гърба си години професионален опит в областта на строителното инженерство и противоземетръсното проектиране. Те разказаха повече за опита си, НЦСИ, състоянието на сградния фонд у нас и подготовката на младите специалисти в УАСГ.


НЦСИ е официално основан през май 2019 г. Как възниква идеята за него и какви са неговите основни дейности?

Проф. д-р инж. Петър Павлов: Дейностите в областта на сеизмичното инженерство започнахме в рамките на оперативните програми, финансирани от ЕС, по време на изминалия програмен период. Кандидатствахме, с помощта на партньорски консорциум, за създаване на Център по компетентност за сеизмично инженерство в УАСГ. Планът ни включваше проектиране и изпълнение на лабораторен комплекс, с помощта на който да можем да провеждаме различни научни проекти и други съпътстващи това начинание дейности.

Цялото интервю можете да прочетете ТУК