Начало / Международна дейност / Новини /

Възможни измами с предлагани квартири на студенти, реализиращи мобилност в Испания и Италия

07.02.2023

Във връзка с постъпили сигнали за измами с предлагани квартири на студенти, реализиращи мобилност в Испания и Италия, Център за Развитие на Човешките Ресурси /ЦРЧР/ и Център за Международна Дейност и Мобилност /ЦМДМ/ предлагат следните превантивни мерки, които участникът в мобилност може да прилага:

  •  да се свърже с приемащата организация, ако предлага общежитие или проверена фирма за настаняване;
  • да се свърже с ESN в съответния град, за да съдействат с намирането на квартири;
  • да се възползва от функционалностите на Erasmus+ App и информацията в приложението;
  • да се включи в дискусиите в новата платформа за онлайн езикова подкрепа (EU Academy), където често се обменя информация за условията на живот в даден град;
  • да потърси съдействие от други студенти, които реализират мобилност в същия град, за да проверят дали офертата за квартира е реална;

Бихме искали да информираме заминаващите студенти за необходимостта да имат договор за наем, където ясно да са описани условията на ползване, наем, предплата, неустойки и др.

Предупреждаваме студентите да не дават пари „на ръка“ без да имат документ за извършеното плащане (касов бон, фактура или друг документ, доказващ направеното плащане).

В случай че попаднат на измамна схема с наетата квартира студентите незабавно трябва да ни уведомят за създалата се ситуация, да информират приемащата организация и националните власти на приемащата страна. Студентите трябва да пазят всички документи, свързани с уговарянето и наемането на квартирата (напр. договор, кореспонденция, платежни и др.). Копия от документите трябва да бъдат изпратени до Еразъм офиса, за да може да бъде регистриран конкретния казус.

Маргарита Стоева,
Екип Висше образование, ЦРЧР
и
Екип ЦМДМ, УАСГ

 



Източник: Център за Развитие на Човешките Ресурси /ЦРЧР/ и Център за Международна Дейност и МобилностЦМДМ