Начало / За Университета / Центрове / Университетски център за информационни технологии и дистанционно обучение / Новини /

Внимание - опити за измами във вашия имейл

11.03.2022

Уважаеми студенти, преподаватели и служители в УАСГ,

На ваши имейл адреси от университетското пространство (@uacg.bg) се получават писма, които са измамнически (така нареченият ФИШИНГ - Phishing).

Как да ги разпоознаем? Тези писма може да са на български език и да претендират, че идват от администраторите и да са маскирани с някакъв фалшив имейл. В тези писма обикновено се посочва, че имате някакъв проблем с пощенската кутия и се предлага решение - да натиснете някаква връзка или да си изпратите данните - потребителско име и парола.

В никакъв случай не изпращайте паролата си на някого по ел. поща!

Вашите данни за достъп ще бъдат откраднати и иаползвани за непозволени цели. Това е кражба на вашата самоличност (Identity theft).

Никой от Университетският център по ИТ никога няма да поиска да му пращате по пощата потребителско име и парола.

Възможно е в телефонен разговор или в персонална среща, ние да видим ваша парола или да генерираме/нулираме вашата парола, но след това вие можце да си я управлявате и ние никъде не пазим вашите пароли. Те са само ваши и не ги давайте на никой.

Добрата новина е, че имаме допълнителна защита на профилите си. Това е възможно благодарение на използването на двойна отентикация и услугите за сигурност, които ни предоставя Гугъл - например, ако отворите пощата си от ново устройство, системата ще подаде сигнал или по имейл (за да го видите на традиционно използваното си устройство) или пък на телефона ви. Разбира се вие трябва да посочите в профила си телефон, а още по-добре и алтернативен имейл адрес, който ползвате. Така, ако занулим паролата ви, ние генерираме автоматично нова и ви я пращаме на този алтернативен имейл адрес.

В днешно време това са важни неща.

Ето и няколко полезни линка, за да подобрите личната си сигурност:

Вижте определението за Фишинг

Кражба на самоличност

Вашият университетски профил в Гугъл:

Подобряване на сигурността на профила ви

Линк към настроките за вашия профил (трябва да сте влезли в профила си)

Защита на профила ви в случай на непозната активност

Ако забележите нещо подозрително, не се колебайте да се свържете с нас веднага. Може да ни алармирате на support@uacg.bg.Източник: Университетски център по ИТ