Home / About the University / Centres / University Computing Centre / News /

Инструкция за работа с пощенска кутия на УАСГ в сървърите на Гугъл за преподаватели и служители

18.01.2021

Въведение:


Уважаеми колеги,
 

Във връзка с обновяване и подобряване на електронните услуги в УАСГ, електронната поща на Университета ще бъде прехвърлена от университетските сървъри, към облачните сървъри на Гугъл. Вашата поща остава същата – myname@uacg.bg. С това постигаме:

• Добра видимост и достъпност на услугата отвсякъде;
• По-добра защита от атаки и неоторизиран достъп чрез мощните инструменти на Gmail;
• По-добра интеграция с други услуги, включени в процеса на ел. обучение;
• По-добра съвместимост и възможност за използване навсякъде и на всякакви устройства.
 

Процесът на преминаване към новото обслужване ще протече на 2 етапа:
 

1. Този етап ще продължи 4 седмици. През него ще можем да изчистим евентуални проблеми с достъпа ви и ако желаете може да прехвърляте съдържанието на сегашната си поща към новата пощенска кутия. Новите пощенски кутии вече са създадени и вие имате достъп до тях. Сегашните ще функционират до края на този етап;
2. След този период новата пощенска кутия ще функционира пълноценно. Старата поща (сегашната ви) ще остане достъпна само под формата на архив.

Вашата регистрация и влизане в пощенската ви кутия

Вашите нови пощенски кутии са готови и достъпни за вас на адрес:
https://mail.google.com/
Потребителско име: (вашия имейл) myname@uacg.bg
(За разлика от потребителското ви име до момента, в Гугъл всички потребителски имена са с малки букви)
Парола: Вашата сегашна парола за ел. поща.
(Някои от вас няма да могат да влязат със старите си пароли, защото сървърите на Гугъл имат изисквания за сложността на паролите. При прехвърлянето част от паролите не отговаряха на изискванията и затова към тях сме добавили "M-9" накрая.
Вашата парола се образува: staraparolaM-9

Свързване на пощенската ви кутия със старата поща на сървърите в УАСГ
 

Вашата Gmail пощенска кутия позволява да се свърже и с активната ви в момента университетска пощенска кутия. Ако я свържете, всяко съобщение изпратено до вас, ще идва и в Gmail пощенската ви кутия.
Забележка: Преди да активираме пълното обслужване от сървърите на Гугъл, вие трябва да продължите да отговаряте и изпращате поща от старата/сега активна поща.

Какво да очакваме като следващи стъпки

След преходния период от 4 седмици, ще прехвърлим управление на пощата към сървърите на Гугъл. Тогава цялото получаване и изпращане ще се извършва само през „новата“ пощенска кутия, а старата поща ще остане видима за известно време, ако някое старо писмо ви е нужно.

Предимства на новата услуга

• Имате персонална адресна книга за вашата кореспонденция. В допълнение към нея, можете много лесно да потърсите колега от Университета. Всички ние сме категоризирани по факултети, катедри, звена и др. Също така ще може да ползвате и групови имейли за изпращане на съобщения.
• Всички ние получаваме много повече от просто пощенски университетски кутии. Услугите в новата поща са на най-съвременно ниво. Вие ще може да използвате и другите услуги включени в пакета Google Workspace (Drive, Docs, Class, Meet и т.н.), които са част от пакета на Гугъл за образование. Може да прочетете повече на следния адрес: https://edu.google.com/products/gsuite-for-education/
• Полавате всички продукти, включени в Google Workspace;
• Вашият университетски имейл работи паралелно с вече съществуващия ви gmail.com адрес.
• В новата платформа сме създали пощенски кутии и на всички студенти (редовни и задочни), което ще ви позволи да започнете или продължите общуването си с тях по ел. поща.

За въпроси и проблеми:

Подробна инструкция за слизане и конфигуриране на пощенската ви кутия

Изпращайте ни запитвания на:
Support@uacg.bg
Поздрави УЦИТ