Home / About the University / Centres / University Computing Centre / News /

За студенти - инструкция за работа с пощенска кутия на УАСГ в сървърите на Гугъл

19.01.2021

Въведение:

Уважаеми колеги,

Във връзка с обновяване и подобряване на електронните услуги в УАСГ, електронната поща на Университета ще бъде прехвърлена от университетските сървъри, към облачните сървъри на Гугъл. Вашата поща остава същата – myname@uacg.bg. С това постигаме:

Добра видимост и достъпност на услугата отвсякъде;

По-добра защита от атаки и неоторизиран достъп чрез мощните инструменти на Gmail;

По-добра интеграция с други услуги, включени в процеса на ел. обучение;

По-добра съвместимост и възможност за използване навсякъде и на всякакви устройства.

Процесът на преминаване към новото обслужване ще протече на 2 етапа:

етап с продължителност 4 седмици. През него ще можем да изчистим евентуални проблеми с достъпа ви и ако желаете може да прехвърляте съдържанието на сегашната си поща към новата пощенска кутия. Новите пощенски кутии вече са създадени и вие имате достъп до тях. Сегашните ще функционират до края на този етап;

етап: след изтичане на едномесечния период, новата пощенска кутия ще функционира пълноценно. Старата поща (сегашната ви) ще остане достъпна само под формата на архив.

Вашата регистрация и влизане в пощенската ви кутия

Вашите нови пощенски кутии са готови и достъпни за вас на адрес:
https://mail.google.com/

Вашето потребителско име включва @uacg.bg и вашия факултетен номер, предшестван от съкратеното име на факултета ви. Така ако фак. номер ви е "0000", потребителското ви име е:

Архитектурен ф-т: afac.0000@uacg.bg

Геодезически ф-т: gfac.0000@uacg.bg

Строителен ф-т: sfac.0000@uacg.bg

Ф-т транспортно строителство: tfac.0000@uacg.bg

Хидротехнически ф-т: hfac.0000@uacg.bg

Първоначалната ви парола е "вашето ЕГН"Аа (ЕГН без кавички, с добавено Aa накрая). При първото влизане системата ще ви покани да си я смените с друга,

Свързване на пощенската ви кутия със старата поща на сървърите в УАСГ

Вашата Gmail пощенска кутия позволява да се свърже и с активната ви в момента университетска пощенска кутия. Ако я свържете, всяко съобщение изпратено до вас, ще идва и в Gmail пощенската ви кутия.
Забележка: Преди да активираме пълното обслужване от сървърите на Гугъл, вие трябва да продължите да отговаряте и изпращате поща от старата/сега активна поща.

Какво да очакваме като следващи стъпки

След преходния период от 4 седмици, ще прехвърлим управление на пощата към сървърите на Гугъл. Тогава цялото получаване и изпращане ще се извършва само през „новата“ пощенска кутия, а старата поща ще остане видима за известно време, ако някое старо писмо ви е нужно.

Предимства на новата услуга

Имате персонална адресна книга за вашата кореспонденция. В допълнение към нея, можете много лесно да потърсите колега от Университета. Всички ние сме категоризирани по факултети, катедри, звена и др. Също така ще може да ползвате и групови имейли за изпращане на съобщения.

Всички ние получаваме много повече от просто пощенски университетски кутии. Услугите в новата поща са на най-съвременно ниво. Вие ще може да използвате и другите услуги включени в пакета Google Workspace (Drive, Docs, Class, Meet и т.н.), които са част от пакета на Гугъл за образование. Може да прочетете повече на следния адрес: https://edu.google.com/products/gsuite-for-education/

Полавате всички продукти, включени в Google Workspace;

Вашият университетски имейл работи паралелно с вече съществуващия ви gmail.com адрес.

За въпроси и проблеми:

Подробна инструкция за влизане и конфигуриране на пощенската ви кутия

Изпращайте ни запитвания на:
support@uacg.bg