Начало / Факултети / Архитектурен факултет / Новини /

ПЪТУВАЩА ИЗЛОЖБА НА ЯПОНСКАТА ФОНДАЦИЯ "СТРОЕЖНА СРЕДА: ДРУГ ПОГЛЕД КЪМ ЯПОНИЯ"

30.09.2021, Деканат Архитектурен факултет

В рамките на дните на японската култура в УАСГ ще бъде представена изложба "Строежна среда: друг поглед към Япония.
Официално откриване на 4 октомври, понеделник, от 18:00 ч. във фоайето на УАСГ.
Организатори:
Посолството на Япония в България
Университет по архитектура, строител
ство и геодезия
С подкрепата на:
Японската фондация

Настоящата изложба представя 80 примера от архитектурата, строителното инженерство и ландшафта на всеки регион в Япония под формата на текстов, снимков и видео материал.
Изложбата цели да запознае на по-дълбоко ниво аудиторията с японската история, околна среда и култура. За целта трима учени – специалист по история на архитектурата, изследовател на ландшафтен дизайн и куратор търсят ключа в диалога между японците и тези три изкуства, разглеждайки примери от модернизацията на Япония до ден днешен.
Япония е страна с разнообразни географски особености, както и с много природни бедствия. Като такава, тя събужда множество въпроси: Как хората са съжителствали с природата?; По какъв начин, заемайки елементи от традиционната местна архитектура, те са модернизирали заобикалящото ги? Отговор на тези и други въпроси ще може да потърси всеки посетил изложението.
Пътуващата изложба на Японската фондация „Строежна среда: друг поглед към Япония“ се организира от месец май 2018 година насам, като досега е представяна в Индонезия, Южна Корея, Индия, Малайзия, Китай, Филипините и Германия. Навсякъде тя е високо оценена и се радва на голям интерес от страна на публиката.

Организатори: Посолство на Япония в България и Университет по архитектура, строителство и геодезия
Със съдействие на: Японската фондация
 Източник: Посолство на Япония в България