Начало / Факултети / Хидротехнически факултет / Новини /

80 ГОДИНИ УАСГ - Изложба на ХТФ и публична академична лекция на проф. Ангел Апостолов

12.05.2022

 В деня на големия и светъл християнски празник в памет на славянските първоучители, светите братя Кирил и Методий, на 11.05.2022 год. в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) се проведоха две събития от календара за честването 80 години УАСГ.

Фото галерия


Първото събитие започна в 14:45 часа, в централното фоайе на новата сграда на университета, където бе открита първата от предвидените в календара пет поредни празнични изложби, посветени на юбилея „80 години УАСГ“. Всяка изложба ще се проведе в отделен месец и ще представя по един от петте факултета на УАСГ.


Първата изложба е посветена на Хидротехническия факултет (ХТФ), единствения по рода си в Р. България, който обучава хидроинженери за нуждите на икономиката на страната.

На откриването на изложбата присъства цялото университетско ръководство, водено проф. д-р инж. Иван Марков, Ректор на УАСГ, деканското ръководство на ХТФ доц. д-р инж. Петър Филков, Декан на ХТФ, представители на деканските ръководства на останалите четири факултета – Строителен, Архитектурен, Геодезически и по Транспортно строителство, пенсионирани преподаватели от ХТФ, както и много преподаватели и студенти от УАСГ.

Кратки слова на откриването на изложбата произнесоха доц. Петър Филков и проф. Иван Марков.

След откриването присъстващите разгледаха юбилейната изложба, съставена от 25 цветни постера, представящи накратко както историята, традициите и специалностите в ХТФ, така и обучението, международните прояви, консултантската и приложна дейност, научните проекти и постижения на факултета и неговите членове и студенти.

Изложбата ще остане отворена за посетители до края на месец май.

През месец юни предстои изложба на Архитектурен факултет.

Второто празнично събитие започна в 17:00 часа в аудитория 226 на УАСГ. То бе публичната академична лекция „Медицински наномагнетизъм“ на професор Ангел Апостолов от катедра Физика на ХТФ. На лекцията присъстваха както представители от УАСГ, така и много гости от други организации. Интересната и увлекателна лекция продължи близо 90 минути, а проф. Апостолов подробно и завладяващо описа резултатите от дългогодишната научна работа на групата физици, в която освен него влизат и проф. Юлия Веселинова и доц. Илияна Апостолова.