Home / Faculties / Faculty of Hydraulic Engineering / Faculty News /

Програма на Европейска нощ на учените 2022 - SEARCH

26.09.2022, Петър Филков

 Европейската нощ на учените ще се проведе на 30 септември 2022 г. Можете да се включите в десетки активности, организирани от образователни институции и организации от над 25 населени места в България.

Кодовото име на иновативния проект, в който по едно и също време участват над 300 града в Европа и по света, е SEARCH - Science + Environment + Art = Resilience.

Инициативата за популяризиране на науката и нейните достижения се финансира от Програма "Хоризонт Европа" 2021 - 2027 на Европейския съюз.

Photo Gallery


 Хидротехническият факултет на УАСГ ще се включи в Нощта на учените SEARCH чрез:

  • Две събития на различни локации в София

ВОДА БЕЗ БЕДА: Научното моделиране срещу наводненията
Къде: Мол София, бул. "Ал. Стамболийски" 1
Начало: 12-15.00 часа
Всяка година в Европейска нощ на учените откриваме ново и вълнуващо място за представяне на наука, за да покажем колко много наука има около нас – всеки ден и в обичайните ни занимания. Заповядайте в Mall of Sofia, за да ви изненадаме и тази година! Намерете ни между различни демонстрации и научни щандове, за да ви покажем повече за съвременните технологии и как те могат да помогнат за превенцията на бедствия като наводненията.
Facebook: СОФИЯ - Наука в сърцето на града | Европейска нощ на учените 2022 SEARCH


ВОДА ПРЕЗ СТЪКЛО: Стъклото в помощ за чиста питейна вода
Къде: УАСГ, корпус А (нова сграда), ет.1, лаборатории 106 и 107
Начало: 20 часа
Как бракувани стъкла могат да се превърнат в ценен материал за пречистване на питейната вода? Изследователи от катедра "Водоснабдяване, канализация и пречистване на води" към УАСГ ще демонстрират в лабораторни условия процес на избистряне на водата през стъклени филтри. Как се произвежда питейна вода? Елате при нас и ще научите много интересни факти за питейната вода, без която не можем.
Facebook: Европейска нощ на учените SEARCH 2022 в УАСГ

  • Едно събитие за ученици в град Плевен

ВОДАТА НЯМА КАК ДА НИ ПИШЕ
Къде: гр. Плевен, Математическа гимназия "Гео Милев"
Начало: 12.30-13.30 часа
Свикнали сме да възприемаме водата като даденост, от която ни дели едно завъртане на кранчето. Важната ѝ роля в живота ни остава скрита зад изобилието ѝ, на което сме свикнали тук. За съжаление това не е така на много места по света, където хиляди хора се сблъскват с постоянни рискове за здравето, причинени от недостатъчното количество и ниското качество на водата. Никой не е застрахован от липсите на този ценен ресурс, затова трябва да се учим как да го съхраняваме и рециклираме.
Учени от Хидротехническия факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия ще ви демонстрират с ролева игра каква е връзката на всеки от нас с водата и нашата уязвимост. В нея, самите вие ще станете преки участници и ще научите как да съхранявате водните ресурси. Ще разберете какво вдъхновява учените да правят наука за водата и какви са съвременните технологии, които се прилагат за опазването и пречистването на водите по щадящ за хората и природата начин.

Facebook: ПЛЕВЕН - Водата няма как да ни пише | Европейска нощ на учените 2022 SEARCH

Пълната програма на Европейска нощ на учените SEARCH 2022 с интересни, забавни, весели и обучителни демонстрации, опити, игри, лекции и други занимания на живо и онлайн, можете да намерите лесно с #ERN22SEARCH в дигиталното пространство, както и на официалните страници на събитието.
www.fresher-researchersnight.bg
www.facebook.com/ResearchersBG
 

 Source: Хидротехнически факултет