Home / Faculties / Faculty of Hydraulic Engineering / Faculty News /

От лабораторията до мола науката завладя града: Европейска нощ на учените 2022 - SEARCH

06.10.2022, Петър Филков

 През целия ден и до късните часове на 30 септември 2022 г. протече Европейската нощ на учените - SEARCH. Науката излезе от лабораториите и влезе в училища, публични пространства и дори търговски обекти като Мол "София". Наред с това, в лабораториите бяха добре дошли всички любопитни ученици и граждани, за да научат повече за съвременните технологии и изследвания, и за да се потопят в творческата обстановка на учените.

Photo Gallery

  • В лабораторията по пречистване на води
  • В Математическа гимназия

 Хидротехническият факултет (ХТФ) на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) отвори вратите си, за да демонстрира в лабораторни условия как стъклото може да бъде в помощ на пречистването на питейната вода. Любопитните ученици от столичните гимназии пресрочиха вечерния си час, за да не остане никой техен въпрос неотговорен, а любознателността им наградена.

Екип на катедра "Водоснабдяване, канализация и пречистване на водите" от ХТФ посрещна обедните часове на събитието в гр. Плевен с ученици от 8-и до 12-и клас на Математическата гимназия "Гео Милев". Учените споделиха с младежите за своя избор на професионален път, дал им възможност да разработват и прилагат съвременни технологии за опазването и пречистването на водите по щадящ за хората и природата начин.

Актуални на стихийните сили на водата от последния месец в страната, бяха изследователите от Хидротехническия факултет на УАСГ, пренесли научните си симулации в пространството на шопинг центъра - Мол София. Тази тема стигна до нас пряко или чрез медиите, направи ни съпричастни, но и остави много въпроси относно превенцията и предвиждането на риска от наводнения. "Вода без беда" демонстрира по достъпен начин как науката може да подпомогне превенцията чрез компютърно моделиране.Source: Хидротехнически факултет