Home / Faculties / Faculty of Architecture / Faculty News /

Президентът Росен Плевнелиев изнесе публична лекция за иновации, технологии и инвестиции пред студентите на УАСГ

19.05.2023

 

На 17 май 2023 г. в Университета по архитектура, строителство и геодезия президентът на Република България за периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев изнесе публична лекция пред студентите на Университета на тема „Иновации, технологии, инвестиции – предизвикателства и перспективи в глобалния свят“. Събитието беше организирано от деканското ръководство на Архитектурния факултет в лицето на неговия декан проф. д-р арх. Орлин Давчев и Студентския съвет на Университета. Неговото иницииране е в рамките на специализирания лекционен курс „Бизнес комуникации“, провеждан за поредна година в Университета от гост-лектора д-р Благовест Върбаков.

На събитието присъстваха представители на правителствени и неправителствени наши и чуждестранни организации, политици, бизнесмени, студенти от няколко столични университета, както и гости, специално дошли да чуят лекцията на президента Плевнелиев.

Photo Gallery


 

Президентът Плевнелиев беше посрещнат лично от д-р Върбаков и проф. Давчев, както и от представителите на Студентския съвет. Те съпроводиха президента до кабинета на декана за кратка среща с него и организаторите на събитието, както и обсъдиха евентуални бъдещи инициативи за професионалното насърчаване на възпитаниците на УАСГ. Президентът анонсира главните акценти на предстоящата си лекция, с които даде ясна заявка, че основната му цел ще бъде да мотивира студентите въз основа на богатия си личен опит като бизнесмен, дейно участвал в реализирането на десетки значими проекти в страната и чужбина, както и като бивш регионален министър и накрая президент на Републиката.

Събитието беше открито от зам.-председателя на Студентския съвет, четвъртокурсникът от специалност „Архитектура“ Владимир Бонев. Той се обърна първо към президента Плевнелиев с приветствие, че се е отзовал на поканата за публична лекция пред студентите на университета, която несъмнено ще ги мотивира: „Искам да Ви благодаря от името на Студентски съвет на Университета за това, че сме се събрали днес тук, за да се възползваме от една изключителна възможност – възможността да проследим не просто бизнес кариерата на президента Росен Плевнелиев, а и да чуем неговите житейски истории, неговите върхове и постижения в професионално отношение. Защото какво по-ценно за едни млади хора като нас има от опита? Какво по-ценно от вдъхновението от това да видиш как някой е успял и особено се е издигнал до най-високото ниво в държавата, ставайки неин президент.“ Студентът Бонев обърна внимание още и за желанието на студентите тази лекция да послужи за начало на бъдещо тясно сътрудничество с президента за насърчаване в кариерното им развитие: „Надяваме се тази среща да стимулира колегите и да постави основите на едно бъдещо сътрудничество, вследствие на което да бъдат отворени нови врати пред всички нас.“

Приветствие към президента Плевнелиев, студентите и гостите отправи и деканът проф. Давчев. Той очерта накратко мотивите на деканското ръководство за поканата към президента, както и очакванията към него – да сподели опита си като бизнес мениджър и регионален министър, тъй като този опит стимулира студентите: „По-интересно за нас ще е в контекста на институцията УАСГ, в която се намираме, да разберем повече за него (за президента) като бизнесмен, предприемач, мениджър на строителни проекти в България и Германия, основател и управител на редица компании и проекти в областта на строителството и недвижимите имоти. Именно в този аспект професионалното му израстване бележи изумителен възход и динамика, като ярък пример за предприемаческия дух на един човек, постигнал значителни резултати в строителният сектор. Убеден съм, че това, което ще сподели той с нас, ще бъде мотивиращо и полезно, а тази среща ще послужи като професионален пример и вдъхновение за младите ни колеги.“

Обширно приветствено слово към президента Плевнелиев и студентите отправи и гост-лекторът на дисциплината „Бизнес комуникация“ д-р Върбаков. В него той очерта целта на този специализиран курс за добрата комуникативна подготовка на бъдещите архитекти. Той отбеляза, че лекцията на президента се явява и своеобразен завършек на този специализиран лекционен курс, както и възможност за тях да почерпят вдъхновение от успял бизнесмен, който по стечение на обстоятелствата е бил и президент на страната. Д-р Върбаков се обърна към президента с апел да сподели професионалния си опит по начин, който силно да мотивира студентите: „Вашето присъствие означава много за студентите на този университет. Те искат да чуят от Вас не просто едни витиевати думи за мотивация, които така или иначе изобилстват в социалните мрежи. Дайте им такива надеждни съвети, чрез които да почувстват силна увереност за своята професионална реализация, която съвсем скоро им предстои да започнат да осъществяват.“

В своята лекция президентът Плевнелиев разказа за началото на бизнес кариерата си в сферата на инвестиционното строителство, започвайки от нулата. Сподели за множеството препятствия, които е трябвало да преодолее, за да се реализира първо като подизпълнител със собствена строителна компания в Германия и после като официален представител на една от най-големите в света немски строителни концерни, реализирала мащабни проекта по цял свят. Президентът сподели и за усилията си като регионален министър да възстанови нарушеното доверие към страната от европейските институции, за да се рестартират спрените програми за финансиране на изключително важни за икономическото развитие на България инфраструктурни проекти.

Президентът Плевнелиев обърна също внимание и на глобалните предизвикателства, които оказват негативно влияние върху абсолютно всички сфери на бизнеса. Поредицата световни кризи от икономически, здравен и политически характер дестабилизираха редица икономики и понижиха значително жизнения стандарт, включително и на българското общество. Няма как с популизъм да се постигне икономически ръст, а това води само и единствено до отблъскване на потенциални чужди инвеститори, открито заяви президентът Плевнелиев и добави, че постоянното отправяне на взаимни обвинения между политици за корупция води до категоричен отказ за инвестиции.

Политическата нестабилност в страната, ожесточеният гняв в политическата реторика на сегашните политици застрашава България от отклоняването на нейната пълна евроинтеграция с приемането ѝ в Шенген и еврозоната. А би сложило край на инвестициите и държавата би затънала в дълготрайна икономическа стагнация. Президентът Плевнелиев призова от позицията си на бизнесмен и бивш държавен глава младите българи да погледнат изключително сериозно на днешните предизвикателства, да отхвърлят популистките лозунги и твърдо да защитават демократичния път на своята родина. Това ще даде път за напредък на иновации, внедряване на нови технологии и привличане на повече инвестиции.

В провелата се в края на лекцията дискусия с президента Плевнелиев се направи обобщение на казаното в нея и се очертаха основните изводи: младите хора на България да не се страхуват да рискуват; да бъдат не само активни в бизнес начинанията си, но и проактивни за осъществяването им; и накрая – да се чувстват истински удовлетворени в решението си да следват архитектура.
В края на събитието зам.-председателят на Студентския съвет Владимир Бонев връчи от името на Съвета и деканското ръководство на Архитектурния факултет почетна грамота на президента Плевнелиев в знак на благодарност за изнесената му публична лекция в УАСГ.

Президентът Плевнелиев посети и подредената в университетската галерия изложба на отличените дипломни проекта на тазгодишните абсолвенти и изрази видимо задоволство от тях, сравнявайки ги с проектите на изтъкнати световни архитекти.

Пълен видеозапис на публичната лекция на президента Росен Плевнелиев в УАСГ e наличен в сайта на информационна агенция “Tribune.BG” като медиен партньор на събитието: https://tribune.bg/bg/multimediq/publichna-lektsiya-ne-preziden/.
 Source: Деканат на АФ