Начало / Всички новини /

Събитието “Станция София” събра над 150 експерти в диалог за “Зеления преход на гарите”

24.06.2022

 Сградата на Сточна гара отвори врати за всички ентусиасти в градското развитие за събитието “Станция София”, което обедини студенти, преподаватели, експерти, заинтересовани страни и граждани, за да обсъдят потенциала за устойчивото интегриране и развитие на бившите индустриални терени около ЖП ареалите между Сточна гара и Гара Подуяне.

Фото галерия


 На 20-ти юни в красивата стара сграда на Сточна гара в София се проведе събитието “Станция София”, което отбеляза кулминация в първите стъпки на инициативата “Зеленият преход на Гарите”. Основната цел на проекта е да се предложи широко възприет план за възможното развитие на бившите индустриални пространства в района на Сточна гара и Гара Подуяне и тяхното интегриране в активния живот на града. Събитието, организирано от колектива за градско преобразуване ГРАДОСКОП, целеше да покаже как сградите на тези терени могат да се обживят отново, и да постави началото на широка дискусия за възможните им функции така, че те да служат максимално на цялостното, устойчиво развитие на града.

Проектът “Зеленият преход на гарите” бе иницииран от главния архитект на Столична община Здравко Здравков в диалог с Министерство на транспорта, Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ) и Български държавни железници (БДЖ). Процесът е координиран от мултидисциплинарния екип на ГРАДОСКОП с подкрепата на “Аргус 01”.

“Терените от Сточна гара до Гара Подуяне са големи и централно разположени и дават изключителна възможност да развием нови мултифункционални пространства, съобразени със стратегията за развитие на града.”, сподели арх. Здравко Здравков по време на събитието. “Това ще ни помогне да работим и за преодоляването на сегрегацията между по-бедната и по-благоустроената част на града, които в София са разделени отчетливо от ЖП линиите и канала на Владайска река.”

Събитието “Станция София” събра над 150 човека, сред които студенти и преподаватели от УАСГ, местни експерти от сферата на градското планиране и устойчивото развитие, представители на институциите и бизнеса и международни лектори в програма, която изпълни пространствата на гарата с нов живот. Денят започна с разходки със студентите от УАСГ и международните експерти в района на Сточна гара и Гара Подуяне-разпределителна, последвани от презентации на студентските проекти на тема “Зеленият преход на Гарите”, интердисциплинарни работилници и презентации на международни проекти, свързани с подобни градски трансформации. Събитието се проведе с подкрепата на Argus 01 — динамично развиваща се компания с дългогодишен опит в областта на търговията с алуминиеви изделия с гарантирано качество, които се включиха в изложбата с представяне на устойчиви материали. Организацията на събитието беше подкрепена и от DEVIN, SEG, Botanic Lab и Blagichka - Zero Waste.

Интерактивна изложба

Инициативата започна в края на 2021 с градоустройствено проучване, изготвено от урбанистите Павел Янчев и Теодора Стефанова за ГРАДОСКОП, и продължи с академичен проект в рамките на програмата за 80-годишнината на Университета по архитектура, строителство и геодезия през 2022. Студенти и преподаватели от пет катедри на Архитектурния факултет на УАСГ се обединиха в общо студио на тема “Зеленият преход на Гарите” и разглеждаха сценарии за разгръщането на потенциала на тези терени.


Начертани бяха възможни стратегии и сценарии за развитие на района, насочени към решаването на конкретни проблеми на града и в международно сътрудничество, тъй като проектът включваше международни академични работилници с участието на ETH Zürich, Politecnico di Milano и Universita degli studi di Napoli. Проектите на студентите сформираха интерактивна изложба, която до края на тази седмица може да се види в Сточна гара на ул. Владайска река 2 от 16:00 до 19:00.

Работилници със студенти и експерти

Проведоха се работилници с местните и международни експерти и студентите на тема “Екология и енергия”, “Кръгова икономика” и “Публично пространство”, в които взеха участие Главният архитект на Столична община - Здравко Здравков, както и представители от Национална компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), Български държавни железници (БДЖ), урбанисти, архитекти, консултанти и студенти и преподаватели от УАСГ.

Презентации

Отворената програма на събитието се състоя от презентации на 4 международни гост лектора - Ана Немет от Денкщат Швейцария, Фреек Персин от 51N4E, Мартен Гиелен от Ротор ДС и Берт Хелинг от 1010 Архитектура и урбанизъм. Те представиха проекти от своята практика и някои основни изводи, до които са стигнали благодарение на експериментиране с процесите на градското планиране или иновации в бизнес модели за кръгова икономика в строителния сектор.

Резултати и следващи стъпки


Резултатите от дискусиите спрямо анализа и академичните проекти ще бъдат обобщени в доклад, който ще бъде публикуван на сайтовете на Направление “Архитектура и градоустройство” и ГРАДОСКОП и ще включва следващи стъпки и предложения за развитие на проекта.

Фотограф: Михаил Новаков