Начало / Всички новини /

Синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ преминава към ефективни протести от 20 май

14.05.2024, ВОН-КНСБ при УАСГ

 

Синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ преминава към ефективни протести от 20 май заради неизпълнените ангажименти на правителството да увеличи заплатите на преподавателите в държавните висши училища, БАН, Селскостопанска академия и НИМХ, което трябваше да стане още от началото 2024 г. Това обявиха от профсъюза в отворено писмо до президента, премиера, финансовия министър и медиите.

В държавния бюджет за 2024 г. бяха заложени допълнително 39 млн. лв., планирани за ръст на заплатите на академичния състав от 1 януари т.г. Отделно от това, с промени в закона за висше образование, заплатите на университетските преподаватели бяха обвързани със средните заплати за страната, което означава още едно увеличение. Повишение на заплатите е планирано и за специализирана администрация в университетите.

Така предложеният проект на МОН за Постановление на Министерския съвет (ПМС), чийто срок за обществено обсъждане приключи на 11 април 2024 г., вече месец е в зависимост от решението на министерството на финансите.

С текста на писмото може да се запознаете от прикачения файл.