Начало / Всички новини /

Всички държавни университети спират работа на 20 май в знак на протест

15.05.2024, ВОН-КНСБ при УАСГ

 

След ВОН-КНСБ и Ректорите на държавните висши училища написаха общо отворено писмо до служебния премиер Димитър Главчев  по повод неизпълнение на поетите от държавата ангажименти, заложени в Закона за висшето образование. В него те изразяват своята пълна подкрепа на протестите, организирани от синдикалните структури на ВОН - КНСБ и "Висше образование" към КТ "Подкрепа". 
 

 

Съветът на ректорите определя 20.05.2024 г. като начална дата за стъпаловидни по продължителност протестни действия на всички висши училища до края на семестъра (протестите ще се изразяват в стъпаловидно нарастване на дните, в които висшите училища няма да работят). В тези действия може да бъде включено и реално блокиране на ключови артерии в страната.

На 24 май всички преподаватели, учени, изследователи, работещи в българските висши училища, ще се включат в шествията по повод празника с протестни ленти на реверите, в израз на несъгласие с пълното разминаване между думите и делата на българските политици и държавници.

Ректорите призовават за разбиране и подкрепа от цялото българско общество и най-вече от студентите и докторантите. Нашите действия не са резултат на моментна емоция, а на дългогодишно потискано недоволство, превърнало се вече в оправдан гняв.

  ОТВОРЕНО ПИСМО

на Съвета на ректорите по повод неизпълнение на поетите от държавата ангажименти заложени в Закона за висше образование