Начало / Студенти и Докторанти / Новини /

Наши студенти с уникална и иновативна идея на фестивала „Нов европейски Баухаус“

11.06.2022

Третокурсниците от специалност „Архитектура“ Владимир Бонев, Георги Цветанов, Калоян Тодоров и Христо Узунов представиха своята уникална идея за преустройство на сградата на БТА пред генералния директор на медията г-н Кирил Въчлев и еврокомисаря по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж г-жа Мария Габриел.

Фото галерия


 Проектът на судентите под надслов „Вълна от информация“ съчетава в себе си естетика и функционалност на предложеното от тях обновяване на фасадата, както и поставяне на акцент на покрива над емблематичните стълби в сградата и изграждане на панорамно кафене над залата за пресконференции.

Проектът на възпитаниците на УАСГ бе приет с аплодисменти от всички присъстващи и най-вече от генералния директор на БТА, който откровено сподели, че авторите на идеята са решили с лекота проблем, върху който екипът на медията е разсъждавал безуспешно повече от година.

Г-н Вълчев заяви, че идеите не са предмет на авторско право, но той поема ангажимента да продължи работа с четиримата наши студенти и в следващите фази на проектиране.

Пет екипа на студенти от Лесотехническия университет представиха оригинални иновативни идеи за обновяване на пространство около сградата на БТА.

„Нов европейски Баухаус“ е творческо и интердисциплинарно движение, което призовава всички европейци да си представят, да проектират и да изградят заедно устойчиво и приобщаващо бъдеще, което е красиво за очите, умовете и душите ни. Инициативата свързва зелената сделка с ежедневието ни и жизнените пространства като се основава на три основни ценности - устойчивост, естетика и приобщаване. Тя е мост между света на науката и технологиите, изкуството и културата, покана за решаване на сложни обществени проблеми чрез съвместно творчество с цел трансформация на публичните пространства. Инициативата „Нов европейски Баухаус“ обединява граждани, експерти, фирми и институции, за да преосмислят устойчивия живот в Европа и извън нея.