Начало / Прием / Доктор / Изпит по докторска програма

Изпит по докторска програма

 Кандидатите за докторанти за редовна и задочна форма на обучение участват в конкурс, който включва изпит по специалността и изпит по чужд език (по избор измежду английски, френски или немски език).

Извадка от ПУДПЗСДС:

Чл. 39. (1) Конкурсът включва изпит по специалността и по чужд език, избран от кандидата измежду английски, немски и френски език.

(2) Катедрите могат да разработят специфични изисквания за провеждане на конкурсните изпити, включително решаване на задачи и/или практически дейности. В такъв случай, те подготвят програма за провеждане на конкурсния изпит, която се одобрява от ректора на УАСГ и се изпраща заедно с уведомлението по чл. 37, ал. 4.

Чл. 40. (1) Конкурсните изпити по специалността се провеждат от комисия, назначена със заповед на ректора, по предложение на декана на факултета. Комисията се състои от три до пет хабилитирани преподаватели от факултета и приемащата катедра. Задължително двама от членовете са деканът (заместник-деканът) и ръководителят на приемащата катедра.

(2) Конкурсният изпит по чужд език е под формата на писмен тест. Изпитът се провежда от комисия, в която участват двама преподаватели по чужд език от Департамента по приложна лингвистика и спорт. В комисията могат да бъдат включени и зам.-декани на факултетите. Съставът на комисията по съответния чужд език се предлага от директора на департамента, съгласува се със заместник-ректора по учебни дейности и докторантури и се назначава със заповед на ректора. Изпитът по чужд език се оценява с „ДА/Издържал“ и „НЕ/неиздържал“. Съобразно скалата за оценяване на теста, оценките добър (4), мн. добър (5) и отличен (6) съответстват на „ДА/Издържал“. От изпит по чужд език са освободени кандидатите, завършили чуждоезиковите специалности на УАСГ. На същите им се признава оценка от изпита по чужд език – „ДА/Издържал“ – отличен (6).

Чл. 41. (1) Изпитът по специалността е писмен и устен с отделни оценки. До устен изпит се допускат получилите оценка най-малко мн. добър (4,50) на писмения изпит. Успешно положили изпита са кандидатите, които са получили средна оценка от писмения и устния изпит най-малко мн. добър (5,00) – при кандидатстване за докторанти държавна поръчка, и най-малко мн. добър (4,50) – при кандидатстване в платено обучение съгласно чл. 35.

(2) До изпит по чужд език се допускат само кандидатите, успешно положили изпита по специалността. Успешно положили изпита по чужд език са кандидатите, получили оценка „ДА/Издържал“.

(3) Оценките от конкурсните изпити по специалността се оформят с точност до 0,25.

Чл. 42. Резултатите от всеки конкурсен изпит се отразяват в протокол, който се подписва от всички членове на изпитната комисия и се съобщават на кандидатите непосредствено след приключване на изпита.

Чл. 43. (1) Кандидатите, успешно положили изпитите по чл. 39, се класират според оценката от изпита по специалността.

 Кандидатите за докторанти на самостоятелна форма на обучение не полагат изпити. Редът за техния прием е съгласно раздел 3. „Докторантура на самостоятелна подготовка“ и чл. 45 от ПУДПЗСДС.