Начало / Международна дейност / ЕРАЗЪМ+ Програмни страни (асоциирани към Програмата) / Изходяща мобилност на персонала за преподаване или обучение

Изходяща мобилност на персонала за преподаване или обучение

Мобилността на персонала с цел преподаване или обучение предоставя възможности на преподавателите и служителите от УАСГ да посетят чуждестранни университети, с които УАСГ има сключени двустранни споразумения по програма ЕРАЗЪМ+ за  участие в учебния процес.
 
За да се гарантира, че дейностите за мобилност са с високо качество и оказват максимално въздействие, те трябва да бъдат свързани с професионалното развитие на служителите от персонала, да са съобразени с потребностите им с оглед на техните специалности и на личностното им развитие.

Продължителността на мобилността е 5 работни дни, за преподаватели -  мин. 8 часа академична заетост.

Право на участие в мобилност по програма ЕРАЗЪМ имат всички преподаватели и служители в УАСГ, независимо от тяхната длъжност и научна степен (професори, доценти, асистенти). Предимство имат преподавателите и служителите, които имат сключен основен трудов договор с УАСГ.
Преподавателите и служителите имат право да реализират едно участие в мобилност по програма ЕРАЗЪМ+ в рамките на една академична година. Допълнително условие за включване в мобилността е доброто владеене на съответния чужд език, на който се извършва преподаването и обучението на студенти в приемащия университет.

Университетска селекционна комисия извършва класиране в случаите, когато има повече кандидати за заемане на едно място за мобилност. 
Мобилността на преподавателите и служителите се реализира в рамките на учебните семестри на съответните приемащи университети.

Периодът на преподаване в чужбина в партньорска институция за висше образование дава възможност на всеки преподавател на УАСГ да преподава в партньорска институция за висше образование в чужбина. 
Мобилността на членове на персонала с цел преподаване може да се осъществява във всяка област на обучение. 
Целта е установяването на нови контакти от научно и дидактическо естество, започването и поддържането на сътрудничество, което може да бъде вдъхновение за подобряване на дидактическия/ научния потенциал на звеното и/или университета.
 

Периодът на обучение в чужбина в партньорска институция за висше образование позволява на всеки член на персонала да участва в дейност за обучение в чужбина, която е от значение за ежедневната му работа в УАСГ.

Осъществява се под формата на събития за обучение (с изключение на конференции) или на обмяна на опит чрез наблюдение на работата на колеги и периоди на наблюдение.

Целта е повишаване на квалификацията и придобиване на умения, които ще допринесат за подобряване на работата на всички членове на екипа и за повишаване на осведомеността за междукултурните различия. 
 

ФИНАНСИРАНЕ НА МОБИЛНОСТ ЗА ПРЕПОДАВАНЕ И ОБУЧЕНИЕ ЗА 2022/2023-2027/2028

* Индивидуална подкрепа: единична ставка/ден/участник спрямо групата от държави.
Има допълнително финансиране на участници със специални потребности.