Начало / Прием / Доктор / Индивидуален учебен план

Индивидуален учебен план

Индивидуален учебен план

 
Обучението на докторантите включва следните дейности:
 
1)  научноизследователска дейност;
 
2)  посещение и участие в работата на курсове (семинари, тюториали от докторско ниво);
 
3)  преподавателска и/или експертна дейност, участие в научни форуми (национални и/или международни);
 
4)  изпити за докторски минимум;
 
5)  разработване на докторска дисертация.
 
Разпределението по видове дейности за срока на обучението се извършва на базата на Стандарта за обучение на докторанти в УАСГ, при спазване на задължителни изисквания, утвърдени във вътрешните правилници и наредби на УАСГ. Стандартът е задължителен за обучението на всички докторанти (български и чуждестранни граждани), без значение от формата на обучение и начина на финансиране.
 
 

 

Обучението на докторантите се осъществява по индивидуален учебен план. Индивидуалният учебен план се изготвя от докторантите и научните им ръководители и се обсъжда и утвърждава от факултетния съвет.

Индивидуалният учебен план определя насочеността на докторантурата и се състои от общ учебен план за целия период на обучение и работен план по години. Индивидуалният учебен план съдържа:

1)   темата на дисертационния труд;

2)   разпределението на всички дейности по години;

3)   изпитите и сроковете за полагането им;

4) посещението на определен цикъл лекции и упражнения, участието в курсове, семинари, конференции и други публични научни изяви;

5)   етапите и сроковете за подготовка на дисертационния труд.

Подробни насоки за изготвянето на индивидуалния учебен план се съдържат в Стандарта за обучение на докторанти в УАСГ -  чл. 9 и 10.

Извадка от Стандарта:

Чл. 9. За успешно завършване на обучението по докторантска програма се изисква докторантът да получи минимум 240 кредита, от които за успешна защита на докторската дисертация се присъждат 60 кредита.

Чл. 10. Кредити по време на обучението се получават за следните дейности:

а) Научно-изследователска дейност: За извършване на научно-изследователска работа по дисертацията съгласно индивидуалния план ежегодно могат да се предвиждат до 40 кредита, след приемане на извършената работа на научен семинар на обучаващата катедра. За всяка своя публикация по темата на дисертацията, докторантът получава по 15 кредита. Ако публикацията е в реферирано издание се получават 20 кредита, а в издание с импакт фактор - 30 кредита. Кредитите, получавани за публикации в съавторство се разделят на броя на съавторите;

б) Посещение на курсове и семинари за повишаване на квалификацията и за формиране на изследователски знания и умения – от 5 до 10 кредита, но не повече от 30 кредита общо.

в) Преподавателска дейност: за всеки учебен час упражнение или учебна практика, проведен от докторанта, се получава по половин кредит, но не повече от 60 кредита за целия срок на обучение (до 120 ч. упражнения);

г) Учебна дейност: за всеки успешно положен изпит, докторантът получава по 20 кредита. Докторската програма може да предвижда получаване на различен брой кредити за всеки от изпитите или в зависимост от успеха, постигнат на всеки изпит;

д) Други дейности, като участие в научни конференции (без доклад), практическа (проектантска или експертна) дейност, участие в изследователски проекти, подготовка на учебни материали, представяне на завършени части от дисертацията на семинар в обучаващата катедра и други. Общият сбор от тези допълнителни кредити не може да бъде повече от 60. Тези точки се присъждат по преценка от научния ръководител на докторанта и се потвърждават от съвета на обучаващата катедра.